Urheiluvedonlyönnin historia

Vetoa on lyöty erilaisista asioista jo aikojen alusta lähtien. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka vedonlyönti on alkanut ja kuinka se on kehittynyt aikojen saatossa.

Vedonlyönnin ja uhkapelin alkuvaiheet Kiinassa

Vetoa on tiettävästi lyöty jo 4 000 vuotta sitten ja vedonlyöntiä pidetäänkin yhtenä maailman ensimmäisistä harrastuksista, joka on täten myös yksi vanhimmista. Alussa vetoa lyötiin melko sattumanvaraisesti, mutta nykyään vedonlyönti perustuu riskienhallintaan. Entisinä aikoina vedonlyöminen oli lähinnä hupia, mutta nykyisin sen ympärillä liikkuu suuret rahat.

Vedonlyönnin ja uhkapelien pelaamisen katsotaan alkaneen muinaisessa Kiinassa. Tämä tapahtui suunnilleen 2300 eaa. tienoilla. Noppia saatettiin tuolloin käyttää määrittämään kohtaloa.

Vedonlyönnin alkuvaiheet Euroopassa

Euroopasta on löytynyt todisteita samantapaisesta noppien käytöstä kuin edellisessä Kiinaan sijoittuvassa tarinassa. Hyvä esimerkki tästä sijoittuu Hisingin alueelle ja vuoteen 100 jaa., jolloin Norjan hallitseva kuningas Olavi ajautui kiistaan Ruotsin kuninkaan Olavin kanssa. Kiista koski Hisingin aluetta, jonka Ruotsin kuningas lopulta voitti noppia heittämällä. Kuningas nimittäin onnistui heittämään kaksi kertaa peräkkäin kaksi kutosta kahta noppaa käyttäen. Tämän tuloksen todennäköisyys on 1/36.

Urheiluvedonlyönnin alku Kreikassa ja muinaisessa Roomassa

Urheilutapahtumiin liittyvä vedonlyönti alkoi Kreikassa, josta myös olympialaiset ovat kotoisin. Antiikin Kreikassa järjestettiin erilaisia urheilukilpailuja ja niiden voittajille annettiin rahapalkinto. Kilpailuja käytiin esimerkiksi juoksussa ja kiekonheitossa. Rahan liikkuminen ei kuitenkaan rajoittunut vain urheilukentille, vaan rahaa käytettiin myös katsomoissa vedonlyönnin muodossa. Panoksena saattoi olla jopa maatila. Myös muinaisessa Roomassa lyötiin runsaasti vetoa erilaisissa urheilutapahtumissa. Jos häviö osui kohdalle, menetti tämä onneton henkilö sekä omaisuutensa että vapautensa.

Renessanssin vaikutus vedonlyöntiin

Nykyaikana esimerkiksi erilaiset kertoimet ohjaavat urheiluvedonlyöjien päätöksiä, mutta vedonlyöntiin liittyviä riskejä alettiin tutkia tieteellisesti vasta kun renessanssi otti maailmassa vallan. Tästä tieteellisestä tutkimuksesta seurasi todennäköisyyksien laskemisen alkaminen, mikä loi pohjan nykyiselle riskienhallinnalle. Renessanssin aikana tehtiin monia epätavallisia keksintöjä ja se oli myös aikakausi, jonka aikana tieteeseen ja sen tekemiseen alettiin suhtautua vakavasti. Mystiikka alkoi kadota tällä aikakaudella, mikä vaikutti siihen, että myös uhkapeleihin aiemmin usein liitetty taikausko alkoi kadota.