Vedonlyöntisanasto haltuun

Vedonlyöntiin liittyy paljon omaa sanastoaan, joka saattaa kuulostaa vedonlyöntiä aloittelevalle täydeltä heprealta. Alle on kerätty aakkosjärjestyksessä vedonlyönnin yleisimpiä termejä, joihin on hyvä tutustua ennen vedonlyönnin aloittamista.

DNB eli Draw No Bet

Toisinaan vedonvälittäjät tarjoavat DNB eli Draw No Bet -vetoja. Suomenkielisillä vedonlyöntisivustoilla tämä voi olla käännetty esimerkiksi “tasapeli, ei vetoa” tai “ei tasapelin mahdollisuutta”. DNB on jalkapallossa käytössä oleva vetotyyppi. Pelaajan lyömä veto mitätöidään ja hänen asettamansa panos palautetaan, jos ottelu päättyy tasapeliin. Tällaisten vetojen kertoimet ovat yleensä 1X2-vetojen kertoimia alhaisempia, koska mahdollisia lopputuloksia on tarjolla vähemmän.

Each Way

Each Way on suosittu vetotyyppi raveissa ja muissa hevoskilpailuissa. Each Way -vedossa ei lyödä vetoa hevosen tarkasta sijoituksesta vaan siitä, että hevonen joko voittaa kilpailun tai sijoittuu neljän parhaan joukkoon. Kertoimet vaihtelevat hevosten määrästä ja kisan luonteesta riippuen.

Ensimmäinen maalintekijä

Ensimmäinen maalintekijä on suosittu jalkapalloveto. Tässä vetotyypissä lyödään kirjaimellisesti vetoa siitä, kuka tekee ensimmäisenä maalin esimerkiksi joko tietystä joukkueesta tai jommalla kummalla puoliajalla.

Handicap eli tasoitusveto

Tasoitusvedossa toiselle joukkuelle annetaan etulyöntiasema joko lisäämällä heidän tulokseensa maaleja tai poistamalla niitä. Tasoitus voi olla kokonaisia maaleja tai sitten vain puolikas, jolloin tasapelin mahdollisuus poistuu.

Ilmaisveto

Jotkin vedonlyöntisivustot tarjoavat ilmaisvetoja joko tervetulaistarjouksena tai erilaisten vedonlyöntikampanjoiden yhteydessä. Ilmaisvedolla vetoa lyödessään pelaajan ei tarvitse käyttää ollenkaan omaa rahaa, vaan veto on nimensä mukaisesti ilmainen. Jos pelaaja voittaa ilmaisvedolla, vedon panosta ei kuitenkaan makseta takaisin, vaan pelaaja saa itselleen vain vedon voitot.

Kertoimet

Kertoimet ovat numero, jolla vedonvälittäjä kuvaa tietyn tuloksen todennäköisyyttä urheiluvedonlyönnissä. Kertoimet myös määrittävät sen, kuinka paljon pelaaja voi oikeaan osuneella vedolla voittaa. Pelaaja voi laskea potentiaalisten voittojen määrän seuraavasti: vedon kertoimet x asetettu panos. Eli jos pelaaja esimerkiksi lyö vetoa 2.10 kertoimilla ja 10€ panoksella, vedon osuessa kohdilleen hän voittaa: 2.10 x 10€ = 21€.

Kiinteät kertoimet

Yleensä varsinkin vedonlyöntisivustoilla kertoimet vaihtelevat tilanteiden ja olosuhteiden muuttuessa. Kiinteät kertoimet sen sijaan eivät muutu sen jälkeen, kun vedonvälittäjä on ne päättänyt. Esimerkiksi konkreettisia vedonlyöntitoimistojen kuponkeja myydään usein kiintein kertoimin.

Mitätöity veto

Pelaajan asettama veto voidaan mitätöidä muun muassa silloin, jos vedon ratkaiseminen on yllättävien olosuhteiden vuoksi mahdotonta tai jos vedonvälittäjä on tehnyt virheen laskiessaan kertoimia. Mitätöidyn vedon panos palautetaan takaisin pelaajalle.

Moniveto

Moniveto on useammasta vedosta koostuva veto, jossa kaikkien vetojen tulee olla voittavia, jotta pelaaja voittaa. Jos pelaaja on veikannut yhdenkin monivedon kohteista väärin, häviää hän vedon. Monivedon voittokerroin saadaan laskemalla kaikkien siihen sisältyvien kohteiden kertoimet yhteen.

Panos

Rahamäärä, jolla pelaaja lyö vetoa valitsemastansa kohteesta. Vedonvälittäjät asettavat yleensä tarjoamilleen kohteille minimi- ja maksimipanoksen.

Pariton/parillinen

Tässä vetotyypissä pelaaja yrittää arvata onko ottelun lopputulos, esimerkiksi maali- tai pistemäärä, pariton vai parillinen.

Pelikassa

Pelikassalla tarkoitetaan nimensä mukaisesti rahasummaa, jonka pelaaja on varannut joko tiettyä vetoa tai koko vedonlyöntiä varten. Voittojen myötä pelikassa kasvaa ja tappioiden myötä taas luonnollisesti pienenee. Pelikassa on hyvä suunnitella etukäteen ennen vedonlyönnin aloittamista. Näin voin varmistaa sen, ettet tule pelanneeksi enempää, kuin alunperin oli tarkoitus.

Tulosveto

Tulosvedossa pelaajan tulee yrittää ennustaa ottelun tarkka lopputulos, eli ottelun päättyessä tehtyjen maalien tai pisteiden määrä. Tulosvedon kertoimet ovat yleensä 1X2-vetojen kertoimia korkeammat, ja tämän takia monet pelaajat kokevat tulosvedon houkuttelevampana vaihtoehtona.

Vedonvälittäjä

Vedonvälittäjä on se henkilö tai yritys, joka ottaa vetoja vastaan ja päättää kertoimista. Vedonvälittäjiksi voidaan kutsua sekä varsinaisia vedonlyöntioimistoja että internetin vedonlyöntisivustoja.

Yli/alle

Tässä vetotyypissä pelaaja lyö vetoa siitä, onko tietyn ottelun lopputulos yli vai alle ennalta määrätyn maali/pistemäärään. Pelaaja voi esimerkiksi lyödä vetoa siitä, tehdäänkö jääkiekko-ottelussa yli vai alle 4.5 maalia.

1X2 eli pitkäveto

1X2 on yksi suosituimmista vetotyypeistä erityisesti jalkapallosta vetoa lyötäessä. Tässä vetotyypissä pelaaja lyö vetoa siitä, päätyykö ottelu kotivoittoon, tasapeliin vai vierasvoittoon.